tirsdag den 8. december 2009

hvordan bevarer man sin surdej?

Når du først har lavet en surdej er du i gang - nu har du altid surdej klar til næste hold brød. Du tager blot en klat dej fra inden du sætter brødet i ovnen, drysser lidt salt over, dækker det i en lufttæt beholder og opbevarer det i køleskabet. Her holder det en 2-3 uger. Jeg har hørt at det går an at fryse en surdej, men har ikke prøvet det.


Skal du have specielle ting i brødet, såsom olie der kan blive harsk, eller valnødder som du måske ikke vil have med næste gang, kan du lade en klat surdej igen når du starter dit brød. Denne blander du op med mel og vand og lader stå en dags tid til det igen bobler, før du sætter den i køleskabet igen.

Husk altid at bruge groft mel. Laver du hvidt surdejsbrød må du også blande næste hold surdej op med groft mel, da den ikke kan overleve uden noget at tygge i.

Det kan være lurt at tage surdejen frem så den har stuetemperatur før du bruger den, ellers tager hævningen bare længere tid.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar